Zastanawiasz się nad organizacją w zakładzie pracy kantyny pracowniczej? Stołówka firmowa to ogromna zachęta dla kandydatów i korzyść dla pracowników. Zanim jednak uda się stworzyć kantyną w przedsiębiorstwie, należy ją odpowiednio zaplanować. Znaczenie ma liczba pracowników, ich preferencje żywieniowe czy forma organizacji. Dowiedz się, w jaki sposób otworzyć stołówkę zakładową.
Planujesz otwarcie kantyny pracowniczej? Sprawdź, co należy wziąć pod uwagę w tym procesie.
Kantyna pracownicza — dlaczego warto ją mieć?
Czy wiesz, jakie korzyści daje kantyna pracownicza na terenie firmy? Oto dlaczego warto otworzyć stołówkę w przedsiębiorstwie:
-
poprawa zadowolenia pracowników
Dobrze prosperujące miejsce do spożywania posiłków własnych i cateringowych dla pracowników danego zakładu pracy pozytywnie wpływa na motywację i ocenę pracodawcy. Zadbaj o dobre samopoczucie swojej kadry i zorganizuj dobrą kantynę. Taki benefit wpływa pozytywnie także na przywiązanie pracowników do firmy i lojalność.
-
lepsza integracja pracowników
Wspólne jedzenie scala zatrudnionych i sprawia, że ich współpraca przebiega sprawniej. Kantyny to miejsce do spożywania posiłków zarówno dla pracowników produkcyjnych, jak i administracyjnych, którzy na co dzień nie przebywają w jednej przestrzeni. Wspólna przerwa obiadowa pozwala na łatwiejsze nawiązanie kontaktu, a co za tym idzie, szybsze przeprowadzenie niektórych procesów w firmie. Integracja kadry produkcyjnej z pracownikami sektora administracyjno-biurowego scali organizację i pomoże w budowaniu lepszych relacji.
-
dobroczynny wpływ na zdrowie
Zdrowy i ciepły posiłek wspomaga naturalną regenerację organizmu i daje energię znacznie efektywniej niż słodkie lub słone przekąski. Dobrze odżywiony pracownik będzie nie tylko bardziej zadowolony, ale także wydajniejszy. Stołówka firmowa z przestrzenią do spożywania posiłków profilaktycznych to korzyść zatrudnionych i pracodawcy.
To tylko kilka powodów, dla których warto otworzyć stołówkę dla pracowników produkcyjnych i administracyjnych w zakładzie pracy. Zorganizuj ją, aby zyskać wiele korzyści. Kantyny pracownicze stanowią użytek dla całej firmy.
Stołówka w miejscu pracy — jak ją zorganizować zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy?
Zastanawiasz się, w jaki sposób zorganizować kantynę pracowniczą? Projekt stołówki powinien być zgodny z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz pozytywnie zaopiniowany przez Sanepid. Powinien on uwzględniać także ergonomię i liczbę osób mających planowo korzystać ze stołówki. Konieczne jest także właściwe rozplanowanie stref kantyny — czyli miejsc do obsługi, przygotowywania dań, wydawania napojów i posiłków czy ich jedzenia. Odpowiednio wydzielone przestrzenie w budynku zakładu pracy przeznaczone do tych celów mają zapewnić bezpieczeństwo pracowników.
Projekt kantyny pracowniczej — jakie firmy pomogą w organizacji stołówki?
Projekt technologiczny kantyny pracowniczej warto zlecić specjalistycznym firmom, które zapewnią bezpieczne miejsce do spożywania własnych posiłków i produkcji lub wydawania dań cateringowych. Dzięki temu pracodawca będzie mieć pewność, że zostały zachowane zasady gwarantujące bezpieczeństwo pracowników i zgodność z obowiązującymi przepisami prawa. Projekt kantyny i stworzenie miejsca do spożywania posiłków czy samodzielnego przygotowania jedzenia to jedno. Warto także zadbać o firmę zapewniającą catering w miejscu pracy. Powinna ona uwzględniać preferencje załogi i potrzeby żywieniowe. Dostarczanie pracownikom posiłków, które są smaczne i odpowiednio zbalansowane zapewnia mnóstwo korzyści.
Artykuł sponsorowany